Rosemary Grilled Chicken

Masa new year baru-baru ni aku ada buat makan-makan sikit...tak ada la banyak mana pun orang yg datang, cuma in laws jer..hehe. Nothing special, saja jer nak makan-makan sambil tgk bunga api .

So fikir punya fikir...apa aku nak masak ni?kalau masak nasik macam dah lewat sangat, kalau masak mee segala bagai tu, aku tak berapa pandai....last2 decided untuk masak western food. Ala-ala Nigella Lawson..haha..

So here goes menu pertama,

ROSEMARY GRILLED CHICKEN

Bahan-bahannya sangat mudah:

Ayam (ikut la berapa ekor nak, saiz pun terpulang. Kalau tak nak sekor2, yang potong2 pun boleh)
Fresh Rosemary (kat Tesco ada)kalau tak ada, yang kering pun boleh
Capsicum (beli warna Traffic light supaya hidangan nampak lawa)
Tomato
Bawang Holland
Butter
Garam
Lada Hitam

Caranya:
Ayam dibersihkan.
Rosemary tadi dirautkan kemudian massage atas ayam. Letak garam dan lada hitam sekali masa ni.
Susun sayur-sayur yang dh dipotong tadi kat dalam bekas nak bakar, letak la bawah ayam, tepi ayam, atas ayam....like so..

Tadaaaaa suda siap!siap perap jer...tak boleh makan lagi...kalau nak sedap, perap ayam sehari sebelum dan letak dalam bekas bertutup. Sayur-sayur semua jangan letak lagi...nak bakar baru la campak segalanya. Sebelum bakar, potong butter jadi kiub-kiub kecik, butter tu dalam suku bata jer...pastu sumbat/selit celah-celah kulit ayam. Ini supaya kulit ayam menjadi garing dan rasa lemak berbutter...fuyooo!!

Next panaskan oven, aku set kat 220 darjah selsius...bakar dalam 1 1/2 jam...tgk besar mana la ayam, kalau ko sumbat turkey dalam oven tu...lagi lama la kena bakar.

Ok..cemana nak tau ayam tu dah masak? ada beberapa cara...

1. boleh pakai termometer memasak, bukan termometer doktor tu okayyy...cucuk kat area daging yg paling tebal dan tengok kalau temperature dia dah sampai 170 farenheit/76 celcius camtu..dah masak la tu

2. ko wiggle2kan peha ayam tu...kalau  ala cam dh boleh nak tercabut or dh lembut..tu pun dah masak la tu

kalau ko xpuas ati gak, ko cucuk ngan pisau sampai nampak tulang...hehehhe. yang pasti jangan makan ayam mentah.

Setelah agak sekian lama memasak..tadaaaaaaaa!!!!
suda siap...yum..yum...serius sedap!

Sayur tu walo hitam, tp sedappppp....


 Ayam ni tak makan kosong tau...makan dgn baked mashed potato(sori gambar xambik rupanya), brown sauce, garden salad dannnn dessertnya ialah brownies. Premix brownies jer...tak reti nak bancuh dari mula.



Badam tu sendiri tabur la...
  Gravy untuk ayam dan mashed potato

Gravy ni pun buat sendiri, caranya pun senang. Bahan-bahannya:

Tepung gandum
Stock ayam
Butter
Lada Hitam

Caranya:

Cairkan butter, jgn sampai perang. Masukkan tepung gandum, kacau cepat2 sampai jadi mcm lebih kurang doh. Pastu masukkan stok ayam dan kacau sampai konsistensi yang diingini. Kalau dah pakai salted butter tak perlu tambah garam. 

Memang senang dan menyelerakan....cuba la kalau rajin!



Share:

0 comments

What do you think?